Skip to main content

Georgia

Søk reise

Om Georgia

Innrammet av hav og høye fjell ligger det vakre Georgia og venter på å bli oppdaget. Landet er fordelt over det sydvestlige Asia og det sydøstlige Europa. Georgia har politisk sett hatt en betydelig tilnærming til Europa i senere tid, og det er ikke nødvendig med visum for å reise hit.

Georgia ble kristnet allerede på 300-tallet e.Kr. Landets beliggenhet mellom det østromerske og de arabiske rikene gjorde at kontrollen over dette området var på stadig skiftende hender. Landet ble forenet på 700-tallet og ble en lokal stormakt.

Georgias natur er praktfull, med Svartehavskysten og lavlandet i vest og de høye fjellene i nord og øst. Georgias vestlige deler har et klima som er ideelt for vindyrking, og det sies at her skal vinlaging ha oppstått for 8000 år siden. I dag finnes det cirka 500 vinsorter i Georgia, noe som tilsvarer en fjerdedel av verdens kjente vinsorter.

Georgias fjellrike landskap er vilt og vakkert. Kaukasusfjellene strekker seg over store deler av landet og når i Svaneti en høyde på 5193 meter over havet. Georgias største skisted Gudauri ligger 2003 meter over havet og kan, takket være sin høyde og sin sydlige beliggenhet, by på gode snøforhold og ofte strålende vær. Georgia har i det siste blitt stadig mer populært for helikopterskikjøring, i takt med at dette har blitt utilgjengelig i Alpene.
Tbilisi

Georgias hovedstad Tbilisi ligger i dalføret til elven Kura og er omgitt av høye fjell på tre sider. Historisk sett har Georgia vært et flerkulturelt land, og Tbilisi har i høy grad vært preget av en religiøs toleranse som har gjort at ortodokse kirker ofte ligger i nærheten av moskéer og synagoger i en fascinerende blanding. Her har Georgierne levd lenge sammen med blant annet russere, armenere, aserbajdsjanere, kasakhstanere, grekere, jøder og osetinere.

I Tbilisis eldste bydel ligger karakteristiske trehus langs elvebredden. Her kan man se flere vakre og gamle kirker, blant annet Antjischatibasilikaen som dateres til 500-tallet. I Abanotubanikvarteret kan man besøke de svovelholdige badene som lenge har vært et kjennetegn for Tbilisi. Verdt å se er også Narikalafortet som ble bygget av perserne på 300-tallet.

Mtskheta

Mtskheta var Georgias hovedstad fram til 400-tallet og det var her kristendommen ble utropt til Georgias statsreligion på  300-tallet. Selv i dag er byens klosterkompleks hovedsete for den georgiske ortodokse kirken. Mtskheta er i dag en pittoresk småby som ligger der elvene Kura og Aragvi møtes.
Rett utenfor Mtskheta i de omkringliggende fjellene ligger Dzjvarikirken som ble oppført i år 586 og som er tatt opp i UNESCOs kulturarvliste. Fra denne vakkert utsmykkede og vel bevarte kirken har man en strålende utsikt over den gamle hovedstaden.

Gori

Byen Gori er mest kjent som Josef Stalins fødested. Her kan man besøke huset der Stalin ble født,  som nå fungerer som museum.
Uplistsikhe

Grottebyen Uplistsikhe er bygget på den klippefylte vestbredden av Mtkvarielven. Her kan man se bygninger og templer som er direkte hugget ut i klippene, med aner fra tidlig jernalder til sen middelalder. Grottebyen er preget av en unik kombinasjon av stiler fra forskjellige kulturer og at man finner hedenske og kristne templer ved siden av hverandre.

Ananuri

Ananuri er en borg fra 1600-tallet som tilhørte det føderale dynastiet Erastavi. Denne vakre festningen har vært skueplass for flere slag og ligger vakker til i fjellene i den nordøstlige delen av Georgia. Bak den buktende muren ligger blant annet to kirker og et forsvarstårn.
Kakheti

Det sies at Georgia er vinens vugge og ordet vin skal etter sigende ha sitt opphav i sitt georgiske motstykke ”gvino”. De fruktbare dalene i Sør-Kaukasus byr på ideelle forhold for vinproduksjon, og på grunn av vinens lange historie i Georgia er vindyrking nært forbundet med Georgias nasjonale tradisjoner og identitet.

Kakheti er sentrum for Georgias vinproduksjon og er vel verdt et besøk. Her kan man se hvordan vin fremstilles etter urgamle tradisjoner og prøvesmake noen av de mange vinene.

Vardzia

I en høyde på vel 3000 meter ligger den fascinerende grottebyen Vardzia som ble fullført under dronning Tamara (1184-1212). Grottebyen besto av et stort kloster og mer enn 3000 grotter som fungerte som bosteder og ga beskyttelse mot blant annet mongolene. Et jordskjelv i Samtskhe i år 1283 ødela cirka to tredjedeler av byen og avslørte grottene. I dag finnes det 120 steinhus med cirka 400 rom som er bevart.

Rundreise - Klassisk Georgia

Bokning på förfrågan

Denne turen gir et utmerket innblikk i Georgia, dets gamle historie og kultur, middelalderkirker og det varierte og vakre landskapet. Reisemål: Tbilisi, Mtskheta, Gori, Uplistsikhe, Kutaisi, Batumi, Bakuriani, Vardzia, Borjomi, Kazbegi, Kakheti, Signagi. - Reiselengde: 10 dager / 9 netter Sesong: april-november Vanskelighetsgrad: Reiser med kortere vandringer med noen valgfrie fysiske aktiviteter Høyde: 600 – 2 400 moh Deltakere: Vennligst kontakt oss for prisinformasjon dersom pris...Les mer